Wat is dimlicht?
Een lichtstraal die schuin naar beneden schijnt en wordt uitgezonden door de koplamp(en) van een voertuig wordt aangeduid als dimlicht of kruislicht. In tegenstelling tot grootlicht is dimlicht niet verblindend voor andere weggebruikers. Is het verplicht om dimlicht te gebruiken? En wanneer moet je dimlicht inschakelen? Dit is een onderdeel tijdens je examen voorbereiding
Uitleg over dimlicht
In Nederland is het verplicht om dimlicht te voeren, zowel 's nachts als overdag in tunnels of wanneer het zicht beperkt wordt door mist, sneeuwval, hagel of regen. Met ingeschakeld dimlicht branden zowel de koplampen als de achterlichten en de kentekenplaatverlichting. Dimlicht verlicht voornamelijk het gebied direct voor de auto en de berm aan de rechterkant. Dimlicht moet worden ingeschakeld zodra het buiten donker wordt of als het al donker is, tussen zonsondergang en zonsopgang. Overdag is het nodig bij regen, wanneer het zicht minder dan 200 meter is, bij mist, sneeuwval of andere beperkte zichtomstandigheden. Sommige auto's bieden de mogelijkheid om het dimlicht handmatig aan te passen om te voorkomen dat het licht te fel schijnt voor andere weggebruikers.
Het begrijpen van verkeersborden is ook een essentiële stap in het behalen van je theorie-examen, en wij bieden gelukkig oefenmogelijkheden daarvoor.
Wat is dimlicht? Dimlicht is de meest gebruikelijke autoverlichting omdat het verplicht is om het in het donker te gebruiken. Veel automobilisten gebruiken dimlicht ook overdag bij mist, hagel, zware regenval of sneeuw, gezien het wisselvallige weer in Nederland. Dimlicht is de standaardverlichting die je moet gebruiken wanneer het donker is, maar ook overdag als het zicht beperkt wordt door mist, hagel, regen of sneeuw. De naam dimlicht komt voort uit de noodzaak om andere weggebruikers niet te verblinden. Tegenliggers moeten duidelijk kunnen zien dat er een ander voertuig nadert, zonder dat het licht te fel is. Dimlicht heeft twee functies: het maakt je zichtbaar voor andere weggebruikers en verbetert je eigen zicht op de weg.
Verschil tussen dimlicht en stadslicht
Wat is het verschil tussen stadslicht en dimlicht? Dimlicht is een vorm van grootlicht, maar gedimd zodat het anderen niet hindert. Dimlicht wordt standaard gebruikt bij het rijden in het donker. Aan de andere kant kan stadslicht in specifieke situaties worden ingeschakeld, zoals bij het parkeren op de openbare weg in het donker.
Andere verlichtingsopties in het verkeer
Naast dimlicht heeft je voertuig verschillende andere verlichtingsopties. Tegenwoordig zijn er zelfs esthetische verlichtingsopties zoals sfeerverlichting in de auto. Het gebruik hiervan is echter strikt verboden.
Voor een grondige voorbereiding op het examen raden we aan om alle regels te leren met behulp van onze cursus, zodat je goed voorbereid bent op het examen.