Matrixborden Uitgelegd | Een compleet overzicht van de regels

Matrixborden

Matrixborden zijn signalen die boven de wegen aan portieken zijn bevestigd. Meestal zijn ze aanwezig op snelwegen of wegen met meerdere rijstroken. Elk rijvak heeft zijn eigen matrixbord. Hoe dien je te handelen wanneer je deze borden waarneemt? In welke omstandigheden kom je ze doorgaans tegen? Hieronder verklaren we de betekenis van matrixborden en hoe je hierop behoort te reageren.

Wat betekent een Matrixbord in het verkeer?

Deze digitale borden hebben in principe dezelfde functie als reguliere verkeersborden. Ze worden boven of naast een rijstrook geplaatst en zijn gebruikelijk op snelwegen. Als een weg is opgedeeld in rijstroken, kan een verkeersbord specifiek gelden voor één rijstrook. Indien het matrixbord een andere maximumsnelheid aangeeft dan een verkeersbord, geldt de laagste snelheid. In tegenstelling tot standaard verkeersborden kunnen matrixborden verschillende symbolen en snelheden weergeven. Meestal geven ze de maximumsnelheid aan weggebruikers. Ieder rijvak beschikt over zijn eigen matrixbord.

Matrixborden: advies of verplicht?

Vaak worden adviessnelheid matrixborden automatisch geactiveerd om het verkeer te waarschuwen voor opkomende files verderop. Ze veroorzaken dus geen files (wat sommigen denken), maar reageren erop. Zodra detectielussen in het wegdek langzaam bewegende voertuigen detecteren met snelheden onder de 35 km/u, registreren ze opkomende files. Op wegen met meerdere rijstroken is het daarom essentieel om op de snelborden en matrixborden in de gaten te houden; ze verstrekken belangrijke en leidende informatie.

Bij Gratisverkeersbordenoefening.nl is oefening cruciaal om met succes je rijlessen en theorie-examen af te ronden. Soms onderschatten mensen het belang van het examen. Het is juist essentieel om je verkeersbordenkennis goed te oefenen, omdat je in het verkeer talloze diverse verkeersborden tegenkomt. Op deze website kun je in je eigen tempo zo vaak als nodig verkeersborden oefenen. Wil je optimaal voorbereid zijn op het theorie-examen? Oefen dan met onze Premium CBR-examentraining; zo sta je goed voorbereid aan de start van het examen.